VILVOORDE- Gisteren kwamen heelwat Vlaamse auteurs, uitgevers en boekenliefhebbers samen in Vilvoorde voor de lancering van Boeken Magazine, het nieuwe tijdschrift over boeken, bedacht door schrijver en bladenmaker Koen Van Wichelen.

Het idee om een Boeken Magazine te lanceren had Koen Van Wichelen al langer. ‘Ik vond het merkwaardig dat er geen boekenmagazine werd uitgegeven in Vlaanderen. Er bestaan tijdschriften over baby’s, bieren, bruiden, bejaarden en bakstenen, waarom dan niet over boeken? De reden is simpel: Uitgevers hebben geen tijd om er zelf eentje te beginnen. Dus dacht ik, waarom zou ik het niet doen?’ Van Wichelen belde een aantal Vlaamse auteurs en uitgevers, kreeg alom positieve reacties en besloot om een magazine over boeken te maken.

Nieuw platform voor boeken
De uitgevers waren meteen voor het idee te vinden. ‘Je moet natuurlijk lef hebben om in de huidige moeilijke tijdschriftenmarkt een nieuw magazine te lanceren’, vertelt uitgever Peter Quaghebeur (algemeen directeur WPG Uitgevers België). Simpel is het niet, maar, zei uitgever Vé Bobelyn (directeur VBK Uitgevers), ‘Zolang er goede content in het magazine zit en zolang de auteurs willen meewerken, moeten wij uitgevers ook ons steentje bijdragen. Elke nieuwe platform om boeken onder de aandacht te brengen is welkom.’ Dat de uitgevers zo enthousiast reageerden op zijn idee, had Koen Van Wichelen niet verwacht. Interviews met schrijvers, portretten van bekende auteurs en reportages en tips over nieuwe boeken zullen allemaal te vinden zijn in het tijdschrift. Koen Van Wichelen: ‘De lezer zal echt een kijkje kunnen nemen achter de schermen van de boekenwereld.’ Als alles goed gaat, verschijnt het tijdschrift vanaf 2016 vier keer per jaar.

Yes! We gaan dit gewoon doen
Auteurs Pascale Naessens, Pieter Aspe en Margot Vanderstraeten waren aanwezig op de presentatie om de inhoud en de cover van het allereerste Boeken Magazine mee te onthullen. Pascale Naessens was de eerste auteur die Koen Van Wichelen belde om zijn idee te toetsen. ‘Pascale zei meteen: Yes! We gaan dit gewoon doen. Idem voor Griet Op de Beeck, Margot Vanderstraeten en Herman Brusselmans.’
‘Ik volgde mijn buikgevoel’, vertelt Pascale Naessens, ‘en dat heeft me nog maar zelden bedrogen.’ Voor haar is het vooral belangrijk dat boekenliefhebbers dankzij Boeken Magazine meer aandacht krijgen voor het bijzonder grote en interessante boekenaanbod in Vlaanderen. Ze wil ook komaf maken met de negatieve berichtgeving over boeken. ‘Het gaat in de media altijd maar over verkoopcijfers, maar bij een boek moet je het vooral over de inhoud hebben, vind ik. Daar gaat het om.’ Schrijfster Margot Vanderstraeten vindt dat er enorm veel media-aandacht gaat naar enorm weinig boeken: ‘Terwijl het boekenlandschap zo divers is.’ Misdaadauteur Pieter Aspe hoopt dat het magazine als leidraad kan dienen voor lezers, uitgevers en boekhandelaars. ‘We worden overspoeld met boeken. Dankzij dit magazine kunnen zij een keuze maken en krijgen zij informatie over wat er hier allemaal leeft.’

In het eerste nummer onder andere interviews met Pieter Aspe, Pascale Naessens, Griet Op de Beeck, Annelies Verbeke en Margot Vanderstraeten; een special over Literatuur & Rock-‘n-roll met een bijdrage van Christophe Vekeman; een portret van de Franse schrijver Michel Houellebecq; leestips van Birgit Van Mol en Sven Gatz en Peter Terrin, Yves Petry, Saskia De Coster, Luc Deflo en 25 andere auteurs over hun allereerste boek.

Boeken Magazine
Te koop vanaf vrijdag 8 mei 2015
148 pagina’s
Oplage 20.000 exemplaren
Verkoopprijs 4,95 euro
Website www.boeken-magazine.be
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

TEKST: TIFFANY MESTDAGH
FOTO'S: JAN DE MEUE