VILVOORDE – Begin mei verschijnt het eerste nummer van een nieuw Vlaams boekenmagazine. Initiatiefnemer is schrijver en GRANDE-uitgever Koen Van Wichelen. Boeken Magazine is helemaal gewijd aan boeken, telt 148 pagina's en wordt verspreid op een oplage van 20.000 exemplaren.

Koen Van Wichelen (uitgever en hoofdredacteur): ‘Het idee voor dit magazine over boeken is ontstaan toen ik drie jaar geleden mijn literaire debuut maakte. Ik was onaangenaam verrast door de hoge zuurtegraad in de boekensector en de algemeen heersende negativiteit rond boeken. Die crisissfeer bereikte haar hoogtepunt vlak voor de Boekenbeurs vorig najaar. Auteurs waren boos over de sluiting van De Bezige Bij Antwerpen. Uitgevers kloegen over slechte cijfers. Ze waren elkaar allemaal de put aan het inpraten, alsof er geen boek meer verkocht wordt in Vlaanderen. Tegelijkertijd stonden 150.000 mensen klaar om naar de Boekenbeurs te gaan. Toen heb ik bij mezelf gezegd: niet lullen maar poetsen!  Geen woorden maar daden.’
De schrijver en bladenmaker toetste zijn idee voor een tijdschrift over boeken de voorbije maanden bij een hele resem spelers uit het boekenveld: uitgevers, boekverkopers en auteurs.  ‘Iedereen reageerde enthousiast, schrijfster Griet Op de Beeck zei me letterlijk: “Geweldig idee, ik doe mee! Ik ben vanzelfsprekend vóór alles waar lezers en de rest van boekenland beter van worden. Een goed blad over boeken is in die zin een aanwinst voor de wereld.”

Boeken Magazine richt zich op alle Vlaamse boekenliefhebbers. Zowel fictie als non-fictie, strips, thrillers, kookboeken, kunstboeken, jeugdliteratuur etc komen aan bod. De focus ligt op het actuele aanbod van de Vlaamse uitgeverijen en op de (nieuwe) boeken van Vlaamse auteurs. Een Boeken Magazine dus voor een breed, geïnteresseerd boeken-publiek.

Dit zijn de namen van mensen uit boeken & media die reeds formeel hun medewerking aan het eerste nummer hebben toegezegd : Griet Op de Beeck, Pieter Aspe, Christophe Vekeman, Luc Deflo, Yves Petry, Pascale Naessens, Koen Peeters, Mehro, Herman Brusselmans, Toni Coppers, Birgit Van Mol, Sam De Graeve, Jurgen Rogiers, Margot Vanderstraeten, Annelies Verbeke, Fien Sabbe.

Boeken Magazine wordt ook zeer breed gedragen door de boekensector. De belangrijkste Vlaamse uitgevers hebben hun steun en medewerking reeds formeel toegezegd: WPG België, VBKU, Vrijdag, Van Halewyck,…

Idem voor de federatie boek.be, Standaard Boekhandel en de onafhankelijke boekhandels (Confituur).

André Vandorpe (Algemeen directeur van boek.be): “Een magazine dat een groot publiek laat kennis maken met de schoonheid, de ontroering en de kracht van boeken in al hun hedendaagse vormen en gedaanten, is beslist een troef voor het Vlaamse boekenvak. Een hart onder de riem van auteurs, uitgevers en boekverkopers!”
 
Rudy Vanschoonbeek (Uitgeverij Vrijdag): “Ik ken de initiatiefnemers als door de wol geverfde bladenmakers: dit nieuwe magazine wordt kortom met veel métier ontwikkeld en gemaakt. Een stijlvol magazine over boeken en hun auteurs, voor een breed publiek, dat kenden we hier nog niet, maar kan naar mijn overtuiging z’n vaste plek snel verdienen bij de liefhebbers van literatuur en lectuur.”
 
Vé Bobelyn, directeur VBK België: "Een positief initiatief en een uitdaging om in een krimpende markt een boekenmagazine te lanceren. Goed dat boeken via deze weg ook onder de aandacht van de consument worden gebracht. Lezers worden geïnspireerd door rijke content, kunnen kennis maken met auteurs, enz. Onze auteurs, zoals Margot Vanderstraeten reageren alvast enthousiast op dit initiatief."
 
Ook Geert Schotte, gedelegeerd bestuurder van Standaard Boekhandel, zet graag mee zijn schouders onder dit nieuwe initiatief: "Standaard Boekhandel steunt het nieuwe Boeken Magazine omdat dit project een welgekomen aanvulling betekent op het bestaande media-aanbod en ten goede komt aan de hele Vlaamse boekensector."

De eerste editie van Boeken Magazine ligt sinds 8 mei in de winkel.

Over initiatiefnemer Koen Van Wichelen
Koen Van Wichelen (1966) heeft een lange staat van verdienste als journalist en bladenmaker. Hij was hoofdredacteur van Teek, adjunct-hoofdredacteur van Humo en redactiechef bij Dag Allemaal. Hij was mede-oprichter en directeur van het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek. Sinds 2000 is hij uitgever en hoofdredacteur van het reismagazine GRANDE. In 2012 maakte hij zijn debuut als schrijver. Recent verscheen bij Uitgeverij Manteau zijn tweede roman “De barmhartigen”.

„Van Wichelen verstaat de kunst zijn lezer pagina na pagina sterker aan het verhaal te verslaven. Met humor, met rauwe passages, maar ook met prangende vragen zoals die over het waardige levenseinde. Een opmerkelijke roman.
Kwotering: ****”Het Nieuwsblad

„Dit boek moet gelezen worden. Koen Van Wichelen graaft in de ziel en legt het leven op de ontledingstafel met subtiele symboliek. Echt, uiterst geloofwaardig en aangrijpend. Het is inspirerend en deprimerend tegelijk. Een verrekt knap staaltje schrijfwerk.”
Kwotering: ****1/2Algemeen Dagblad

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.koenvanwichelen.be

koenvanwichelen